Waterwratten

Wat zijn waterwratten?

Waterwratten zijn kleine bultjes op de huid. Ze kunnen overal zitten. Maar meestal zitten ze op de romp, op de armen of op de benen. In het midden hebben ze een deukje, als de krater van een vulkaan. Omdat vooral kinderen ze hebben, heten ze ook wel kinderwratten.

De oorzaak van waterwratten is een virus.

Waterwratten zijn onschuldig, maar wel besmettelijk. Toch kan uw kind gewoon naar het zwembad of naar school. De wratjes zijn namelijk alleen besmettelijk via huidcontact, en dan nog alleen als de wratten open zijn. Op open wratjes kunt u het beste een pleister doen.

De waterwratjes jeuken niet en doen geen pijn, behalve als ze ontsteken. Daar hoeft u niets aan te doen: ontsteking betekent dat ze gaan verdwijnen.
Ze kunnen ook zonder te ontsteken verdwijnen. Meestal gaan waterwratjes binnen een jaar weg, maar het kan ook wel drie of vier jaar duren voor ze verdwenen zijn.

Waterwratten komen vooral voor bij kinderen die ook eczeem hebben.

Volwassenen hebben wel eens waterwratten in de schaamstreek. Dan zijn ze overgebracht door seksueel contact. Maar u kunt ze als volwassene ook op andere plekken krijgen, vooral als uw weerstand laag is.

De medische term voor waterwratten is mollusca contagiosa.

Behandeling van waterwratten

Het is het beste om waterwratten niet te behandelen. Dan bouwt uw kind er vanzelf weerstand tegen op en komen de waterwratten nooit meer terug. Er blijven ook geen littekens achter.

Maar het kan zijn dat uw kind er echt last van heeft. Omdat ze lelijk zijn bijvoorbeeld, of omdat ze vaak ontsteken. Dan kan de huisarts ze weghalen.

De beste manier is met een scherpe lepel. De huid wordt dan eerst verdoofd met een crème. Het voordeel van deze manier is dat uw kind er geen litteken aan overhoudt. De kans is ook klein dat de wratten terugkomen.
De huisarts kan de wratten ook bevriezen. Maar dan is er wel kans op een litteken, én de wratjes kunnen terugkomen. U kunt ook een crème krijgen om op de wratten te smeren. Die moet u wel een paar weken of zelfs maanden gebruiken. Ook dan kunnen de wratjes terugkomen.

Verantwoordingstekst waterwratten

De informatie over waterwratten is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.
De teksten zijn gebaseerd op:

  • Eekhof, J.A.H. e.a. (Red.) (2009). Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg;

  • informatie van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie;
  • Beers, M. H. e.a. (Red.) (2005). Merck Manual Medisch Handboek. Houten/Antwerpen: Bohn Stafleu Van Loghum.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.