Laatste nieuws

Verloskundige bundeling van krachten in ‘Op komst’

Verloskundige bundeling van krachten in ‘Op komst’

20 juni 2013
Om de zorg voor zwangeren te optimaliseren hebben het MCH, de maatschap gynaecologie, verloskundigenpraktijk Femme en Geboortekliniek Den Haag hun krachten gebundeld in ‘Op komst’, centrum voor zwangerschap en geboorte. Het centrum richt zich op vrouwen die zwanger willen worden en zwangere en pasbevallen vrouwen. Zij krijgen zorg op maat doordat deskundigen zoals eerstelijns- en tweedelijnsverloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgsters nauw met elkaar samenwerken. Hierdoor valt het onderscheid tussen eerste en tweede lijn weg voor de vrouw en haar partner

Kenmerkend voor de Haagse is regio is dat er relatief veel zwangeren zijn die te maken hebben met psychische of psychiatrische problemen of huiselijk geweld. Door de intensieve samenwerking binnen ‘Op komst’ kunnen zij beter en sneller geholpen worden. ‘Op komst’ is gevestigd in MCH Westeinde en heeft een éénloketfunctie. Zo is er een preconceptioneel spreekuur, waar vrouwen met een kinderwens terecht kunnen voor advies en begeleiding. Een gezonde leefstijl bijvoorbeeld kan de kans op een zwangerschap vergroten. Elke zwangere vrouw heeft een consult bij zowel de verloskundige als de gynaecoloog om vast te stellen welke zorg ze nodig heeft. Er zijn korte verwijs- en overleglijnen en eenduidige protocollen. De Geboortekliniek, onderdeel van Op komst, neemt de gezonde bevallingen voor zijn rekening. Als de inzet van een gynaecoloog noodzakelijk is om de bevalling verder te begeleiden, is deze snel aanwezig.

Het centrum voor zwangerschap en bevalling ‘Op komst’ is een samenwerkingsverband tussen de deelnemende partijen. Alle deelnemende partijen blijven zelfstandige entiteiten die door werkafspraken en een gezamenlijke naam via één loket ervoor zorgen dat de zorg voor zwangeren goed geregeld is. Het centrum is mede tot stand gekomen met subsidie van ZonMW.

Specialisme 
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.