Laatste nieuws

Oefening Samen Sterker in MCH Westeinde: wit en groen spreken dezelfde taal

Oefening Samen Sterker in MCH Westeinde: wit en groen spreken dezelfde taal
7 november 2013

 

Gisteren oefenden verpleegkundigen en artsen van het MCH in het noodhospitaal van Defensie bij vliegveld Valkenburg in het kader van de grote regionale crisisoefening Samen Sterker. Vandaag was Defensie om dezelfde reden te gast in MCH Westeinde. "Mooi om te zien hoe wit en groen dezelfde taal spreken en dat er op het moment dat je moet handelen maar een ding telt: de patiënt", zoals een van de deelnemers het verwoordde.

 

Om de normale gang van zaken op de Spoedeisende Hulp niet te verstoren, was de noodoefening vanochtend tussen 7.00 en 8.30 uur. In deze tijd brachten de ambulanceverpleegkundigen in totaal 40 lotusslachtoffers de SEH van MCH Westeinde in. Verwarde mensen, mensen met steekwonden, mensen die vlakbij een explosie waren geweest – uiteraard allemaal fictief, maar dankzij het knappe acteerwerk van de lotuspatiënten bijna niet van echt te onderscheiden.

 

De MCH-artsen en verpleegkundigen werkten zij aan zij met hun militaire collega’s – 1 militaire arts, 7 militair verpleegkundigen en 6 militair verzorgenden. Allemaal om te zien hoe we elkaar kunnen helpen mocht dat ooit eens nodig zijn. Pia van Leeuwen, de coördinator van de oefening in het MCH, is tevreden over het verloop: "Je ziet dat we allemaal dezelfde opleiding hebben, dat we allemaal dezelfde methodiek hanteren. Dankzij deze oefening is duidelijk dat we in geval van nood binnen no time met elkaar heel veel mensen kunnen helpen. Samen Sterker is wat ons betreft geslaagd. In de toekomst willen we zeker verder bouwen aan deze samenwerking."

 

Ook de oefening gisteren in het noodhospitaal bij vliegveld Valkenburg – dat in het kader van de regionale oefening is opgezet – was om de samenwerking te testen. "Wij werken als militair verpleegkundigen voor onze stages in ziekenhuizen, dus voor ons is het erg leuk om onze civiele collega’s eens te laten zien wat wij doen en kunnen”, vertelde een van de militair verpleegkundigen. “Mensen zijn vaak verrast door onze middelen, door het niveau van onze verzorgenden en verpleegkundigen.” Een deelnemende arts besloot: “Mooi om te zien: de helft van het team kende ik niet, maar we hebben toch met elkaar snel en goed een traumapatiënt behandeld."

 

 

 

 

Specialisme Spoed Eisende Hulp
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.