Laatste nieuws

Nieuwe techniek hartkatheterisatie in MCH Westeinde

Nieuwe techniek hartkatheterisatie in MCH Westeinde
5 september 2013

Op woensdag 4 september heeft het MCH twee gloednieuwe katheterisatiekamers in gebruik genomen in MCH Westeinde. Ze zijn onderdeel van de verbouwde afdeling cardiologie. Patiënten worden hier behandeld met de nieuwste technieken. Zo is er een nieuwe röntgencamera, de zogenaamde biplane röntgencamera. Hierdoor duurt de hartkatheterisatie minder lang en is er minder contrastmiddel nodig. Het MCH is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland met deze camera.

 

Door de samenwerking met het Hartcentrum van het LUMC en de recente verbouwing kan het MCH patiënten met hartklachten op een geavanceerde manier behandelen. De nieuwe röntgencamera kan vanuit twee richtingen het hart in beeld brengen. Er is daardoor minder contrastmiddel nodig. Dit is een voordeel, vooral voor patiënten met diabetes of een verminderde nierfunctie. Vanaf november 2012 werken de afdelingen Cardiologie van het MCH en het LUMC nauw samen. De Leidse expertise maakt het voor het MCH mogelijk zijn ambities in dit specialisme te realiseren.

 

Grotere short stay afdeling

De cardiologieafdeling in MCH Westeinde heeft per september ook een grotere, vernieuwde short stay afdeling waar tien patiënten in plaats van vier kunnen verblijven. Opgenomen patiënten kunnen op de afdeling in een onderzoeksruimte een fietstest doen of er kan een hartecho gemaakt worden. Patiënten hoeven hiervoor niet naar een andere afdeling.

 

Hartkatheterisatie

Patiënten met hartklachten bij wie niet duidelijk is wat de oorzaak is, worden vaak onderzocht met een hartkatheterisatie. Hierbij wordt een serie filmpjes gemaakt van de kransslagaders. Tijdens het onderzoek kan de cardioloog de loop van de bloedvaten beoordelen. Als er sprake is van een vernauwing kan deze tijdens de katheterisatie worden gedotterd. De ruimte waar het onderzoek plaatsvindt is een katheterisatiekamer, een steriele ruimte die lijkt op een operatiekamer. De patiënt ligt op een tafel waarbij een röntgencamera om de patiënt draait en de kransslagaders vanuit verschillende richtingen worden gefilmd.

 

Specialisme Cardiologie
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.