Laatste nieuws

Goede resultaten alcoholscreening op SEH van MCH Westeinde

Goede resultaten alcoholscreening op SEH van MCH Westeinde

11 maart 2014.

 

Een op de drie patiënten die op de SEH (Spoed Eisende Hulp) van MCH Westeinde is gescreend op overmatig alcoholgebruik, vermindert zijn alcoholgebruik of stopt. Dat blijkt uit een onderzoek van de SEH. Ruim 22.000 patiënten zijn van november 2011 tot november 2012 gescreend op alcoholgebruik. Na 3 maanden werden zij nagebeld. Patiënten die een SEH bezoeken blijken meer open te staan voor informatie over gezondheidsbevorderend gedrag, zoals het bewust worden van de eigen alcoholconsumptie.

 

Bij onderverdeling in groepen van patiënten die geen kort gesprek of folder kregen (bijvoorbeeld vanwege de medische- of psychische toestand van de patiënt of taalbarrière), patiënten die wel een informatiefolder ontvingen en patiënten die een kort motiverend gesprek hebben gehad hebben respectievelijk 17%, 52% en 77% hun alcoholgebruik geminderd of gestopt. Alleen het screenen leidt al tot het verlagen van alcoholconsumptie bij de patiënt. Het verstrekken van een informatiefolder en het houden van een kortdurend gesprek kunnen effectief worden ingezet voor het verder verminderen van het alcoholgebruik.

 

Overmatig alcoholgebruik komt veel voor en kan diverse lichamelijke en psychiatrische klachten tegelijk geven. Meestal geeft overmatig alcoholgebruik klachten die vaak zowel door de patiënt zelf als door professionals in de gezondheidszorg niet als zodanig worden herkend. Omdat patiënten die een SEH bezoeken meer open staan voor informatie om hun gezondheid te verbeteren, is het zinvol om standaard te screenen op alcoholgebruik en zonodig een folder te geven of een kort motiverend gesprek te hebben. Dit leidt tot een vermindering van of stoppen met alcoholgebruik.

 

Alle resultaten van het onderzoek van de SEH worden op dinsdag 11 maart tijdens het symposium ‘De nuchtere Hollander…’ in MCH Westeinde gepresenteerd. VeiligheidNL is een van de sprekers op dit symposium en presenteert hier de cijfers over alcoholvergiftiging over 2012. Voor actuele cijfers over alcoholvergiftigingen etc. zie www.veiligheid.nl

Specialisme Spoed Eisende Hulp
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.