Laatste nieuws

ABC-methode voorkomt schade aan hart bij bestraling als vrouw op rug ligt

borstkanker bestraling met active breathing control
30 oktober 2013

 

In een artikel in de Volkskrant van vandaag staat beschreven dat vrouwen met borstkanker bij wie de linkerborst wordt bestraald terwijl ze op hun rug liggen, op latere leeftijd een verhoogde kans hebben op een hartinfarct. Dat komt doordat ook het hart een stralingsdosis krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van Columbia University Medical Center, dat is gepubliceerd in het vakblad JAMA. Ook noemt het artikel het alternatief dat de stralingsdosis met de helft vermindert: het bestralen van de linkerborst van onder terwijl de patiënte op haar buik ligt. De kans op een hartinfarct vermindert hiermee met 7% omdat de borst en het te bestralen gebied dan verder van het hart afliggen. Maar bestraling in buikligging is voor patienten niet gemakkelijk en de methode werkt niet na een borstamputatie.

 

Ook beschrijft het artikel dat de 'breath-hold'-techniek het hart spaart. Radiotherapiecentrum West (RCWEST) past dit sinds 2010 bij alle patienten toe bij wie de linkerborst bestraald wordt, onder de naam ABC-methode (active breathing control). Inmiddels zijn ruim 300 patiënten met de ABC-methode bestraald. In een recent onderzoek heeft RCWEST aangetoond dat de dosis in het hart kan worden gehalveerd met de ABC methode. 

 

In een ander onderzoek van RCWEST dat onlangs is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie is voor het eerst in Nederland aangetoond dat deze ABC-methode goed uitvoerbaar is voor patiënten. In het buitenland wordt deze behandeling ook toegepast. Een recent artikel van Swanson en collega’s in the American Journal of Clinical Oncology (www.amjclinicaloncology.com) toont aan dat de ABC-methode leidt tot een lagere bestralingsdosis voor hart en hartvaten. Zij hebben inmiddels zes jaar ervaring met deze methode

Specialisme 
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.