Laatste nieuws

23 april 2014 - Aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld Hester Diderich is met haar onderzoek naar de effectiviteit van oudermeldingen op de SEH genomineerd voor de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2014. Deze prijs – beschikbaar gesteld door het AMC, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) – is voor de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige uit 2013. Op donderdag 22 mei wordt tijdens de 16e Anna Reynvaanlezing bekend wie van de drie genomineerden de prijs in ontvangst mag nemen.

22 april 2014 - De palliatie-app van het MCH zit in de halve finale van de wedstrijd VoorGoedeZorg (VGZ). Dit is een wedstrijd voor innovatieve ideeën over palliatieve zorg. De inzending voor de wedstrijd moest vernieuwend zijn en de palliatieve zorg verbeteren. 

 

16 april 2014 - Op 8 april informeerde minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer dat zij instemt met het Besluit Sportgeneeskunde van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst. Daarmee is sportgeneeskunde nu officieel erkend als specialisme. ‘Sportartsen onderscheiden zich van anderen door hun grote expertise en specifieke kennis van het effect van sporten en bewegen op de gezondheid. De erkenning is daarom ook van grote toegevoegde waarde voor de kwaliteit van zorg voor chronisch zieken en iedereen die sport of beweegt’, aldus de minister.

Den Haag, 11 april 2014 - Een veel gehoorde klacht bij mensen met een visuele beperking is vermoeidheid. Ook uit de literatuur is bekend dat een meerderheid van mensen met een visuele beperking ernstige klachten heeft van insomnie, vermoeidheid overdag, en slaperigheid. Uit onderzoek dat MCH heeft gedaan onder deze groep mensen, blijkt dat de vermoeidheid overdag samenhangt met een slaapstoornis. Een belangrijke factor die bijdraagt een slaapstoornis is weinig regelmaat in de dag.

4 april 2014 - Op zaterdag 5 april is er groot onderhoud aan de stroomvoorziening in MCH Westeinde. Een aantal liften is buiten werking, er is minder licht in de centrale hal en restaurant Express-so is gesloten. Alle patiëntenzorg kan gewoon doorgaan. Dit groot onderhoud aan de stroomvoorziening is noodzakelijk om het elektrisch hart van MCH Westeinde te vernieuwen.

 

 

27 maart 2014 - Vandaag start het betonstorten voor de begane grond van de  parkeergarage van de nieuwbouw bij MCH Antoniushove. Als het beton droog is, maar nog niet keihard, wordt de bovenkant afgewerkt met vlindermachines, die de oppervlakte langdurig polijsten. Zo ontstaat een dicht, glad en zeer sterk vloeroppervlak. Tijdens het betonstorten, zorgt een zogenoemde trilnaald ervoor dat het beton goed wordt verspreid. Dit geeft een zoemend geluid, net zoals het vlinderen. 

 

14 maart 2014 - De internationale dag van de slaap wordt jaarlijks gehouden op de vrijdag voordat de lente valt, dus ook vandaag. Traditiegetrouw wordt tijdens deze dag aandacht gevraagd voor slaap, dit jaar binnen het thema gezondheid en alertheid. Ook het slaapcentrum van het MCH heeft vandaag tips voor een goede nachtrust.

 

11 maart 2014 -  Een op de drie patiënten die op de SEH (Spoed Eisende Hulp) van MCH Westeinde is gescreend op overmatig alcoholgebruik, vermindert zijn alcoholgebruik of stopt. Dat blijkt uit een onderzoek van de SEH. Ruim 22.000 patiënten zijn van november 2011 tot november 2012 gescreend op alcoholgebruik. Na 3 maanden werden zij nagebeld. Patiënten die een SEH bezoeken blijken meer open te staan voor informatie over gezondheidsbevorderend gedrag, zoals het bewust worden van de eigen alcoholconsumptie.

 

3 maart 2014 - Op 12 februari werd in de Binckhorsthof MOOOV geopend: dé nieuwe plek in Den Haag waar nieuwe en bestaande initiatieven op het gebied van dans, sport en bewegen een kans krijgen. Het Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM) uit MCH Westeinde houdt er vanaf 7 maart wekelijks een inloopspreekuur op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur.

 

 

3 maart 2014 - Het MCH organiseert voor het vijfde jaar de Benefietsmarathon voor het goede doel Bewegen tegen kanker. Op donderdagavond 17 april 2014 wordt van 17.30 - 21.30 uur in de centrale hal van MCH Westeinde drie uur lang gefietst om geld in te zamelen voor Bewegen tegen kanker. Doel is om 40 patiënten met kanker te laten meedoen aan de speciale beweegprogramma's waarmee vermoeidheid wordt tegen gegaan en hun conditie wordt verbeterd.

 

3 maart 2015 - Van het MCH is geen HSMR (gewogen sterftecijfer) bekend omdat we vanaf 2010 als pilotziekenhuis begonnen zijn met een vernieuwd registratiesysteem, de ICD 10. Vanaf juni 2013 gebeurt dit bij elke patiënt. Dat betekent dat we vanaf 2016 een database hebben met HSMR-cijfers over de periode 2013 - 2015.

 

20 februari 2014 - Ockje Tellegen, Tweede Kamerlid voor de VVD, geeft donderdagavond in MCH Antoniushove het officiële startsein voor de lancering van de Samenwerkende Endoscopiecentra (SEC). De SEC is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Nederland met het doel de klinische kwaliteit van darmonderzoek en de patiënttevredenheid te verbeteren.

 

 

 

19 februari 2014 - Het college van Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst voor fase 2 nieuwbouw van het Radiotherapiecentrum West (RCWEST) in MCH Antoniushove. Vrijdag 21 februari is de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Dit gebeurt om 10.45 uur in het MCH aan de Burgemeester Banninglaan 1 in Leidschendam. Het programma duurt tot ongeveer 11.45 uur. Willem Geerlings (voorzitter Raad van Bestuur van MCH) en Heleen Mijdam (wethouder ruimtelijke ontwikkeling van gemeente Leidschendam-Voorburg) zorgen voor ondertekening. 

18 februari 2014 - De telefoonstoring in MCH Westeinde is verholpen. Het MCH Westeinde is weer telefonisch bereikbaar via de gebruikelijke telefoonnummers.

 

 

14 februari 2014 - De concentratie van acute zorg krijgt behoorlijk wat (media) aandacht momenteel. Het MCH heeft in een interview met Zorgvisie aangegeven dat deze ontwikkeling niet uit de lucht komt vallen.

 

12 februari 2014 - In het MCH kunnen ongeneeslijk zieke patiënten sinds december 2013 de palliatie-app invullen. Deze app is een screeningsinstrument met een aantal vragen over veel voorkomende symptomen zoals pijn, benauwdheid en misselijkheid. Ook naar psychosociale klachten zoals angst, en de mogelijkheid om de ziekte bespreekbaar maken met naasten, wordt gevraagd. Scoort een symptoom hoog dan kan de palliatieverpleegkundige de patiënt tijdig adviseren en begeleiding geven. 

 

5 februari 2014 - Op Komst, de samenwerking tussen de gynaecologen van het MCH, verloskundigenpraktijk Femme, Geboortekliniek Den Haag en Kraamzorg Wereld Wonder, biedt alle zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd onder één dak in MCH Westeinde. Op Komst is nu ook online op één plek te vinden. Op www.opkomst.nl staat een overzicht van de diensten van Op Komst.

 

 

31 januari  2014 - Gisteren is ongeveer de helft van de damwand voor de nieuwbouw bij MCH Antoniushove ingetrild. Vandaag wordt de andere helft uitgevoerd. De werkzaamheden worden vandaag volledig afgerond. Morgen wordt er dus niet gewerkt. 

 

 

 

 

29 januari 2014 - Voor patiënten die door bestraling een slechte (wond)genezing hebben, bestaat sinds kort de mogelijkheid voor hyperbare zuurstoftherapie in het Hyperbaar Geneeskundig Centrum (HGC). Het HGC, gevestigd in Rijswijk, werkt hiervoor nauw samen met RC West en de aangesloten ziekenhuizen Medisch Centrum Haaglanden en het HagaZiekenhuis.

 

29 januari  2014 - De nieuwbouw van MCH Antoniushove is in volle gang. Het MCH probeert dat zo veel mogelijk zonder overlast te doen. Helaas blijkt het niet mogelijk om de damwand voor de parkeergarage trillingsvrij in de grond te drukken. Donderdag, vrijdag en mogelijk zaterdag kunnen omwonenden, bezoekers en patiënten daar geluidshinder van ondervinden .

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.